26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskupové ke vstupu do EU

3. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/18 Vstupujeme do EU, 3.9.2004, Autor: KT KT

Dopis věřícím připravili před vstupem České republiky do EU čeští a moravští biskupové. Četl se v neděli 25. dubna před oficiálním vstupem Česka do tohoto sdružení evropských národů.
Pastýři obou církevních provincií v něm zdůraznili význam tohoto okamžiku i oficiální postoj církve k tomuto kroku. „Katolická církev s nadějí vidí ve sjednocování Evropy navázání na starou tradici jedné společné kultury, podstatně ovlivněné křesťanstvím, o níž naše minulost vydává jednoznačné svědectví. K jejímu vytváření církev v naší zemi, v srdci Evropy, přispěla nemalou mírou,“ uvádí se v dopise. Biskupové také vyzdvihli historické osobnosti, které v duchu jednotné Evropy vystupovaly už ve své době. Mezi ně podle nich patřili svatý biskup Vojtěch, Karel IV. nebo Jiří z Poděbrad. „Máme zodpovědnost za ´dědictví otců´ – jak o tom zpíváme – které bylo základem života Evropy po tisíciletí a je vtěleno v žilách její kultury. Je třeba znovu z těchto kořenů v Evropě čerpat, i když už to není a nebude Evropa minulých staletí,“ povzbuzují biskupové a apelují na věřící, aby pamatovali na svou účast ve veřejném dění: „Brzy budou volby do Evropského parlamentu a my se jich poprvé zúčastníme. Křesťan tedy má volit takové kandidáty, kteří by tento úkol i v oblasti politiky pomáhali uskutečňovat. Někdo si může myslet, že proti trendu dnešní evropské mentality, veřejného mínění, stylu života ´nemáme šanci´. Ale ve společenství s katolickými věřícími v nově přijatých evropských státech, zvláště v Polsku, Slovensku i jinde, má tento náš úkol dobrou perspektivu.“ (red)


Sestry a bratři, vážení spoluobčané, letošní první květen, začátek májového měsíce, je pro náš národ historickým okamžikem opětovného rovnoprávného zařazení do společenství evropských národů, do něhož svou duchovně kulturní identitou náležíme. Již od celonárodního referenda se vedou diskuse o některých stránkách tohoto kroku. Nejčastěji je kladena otázka, co vstup do Evropské unie přinese. A za ní hned druhá: jaký budeme mít v Evropské unii vliv.
Katolická církev s nadějí vidí ve sjednocování Evropy navázání na starou tradici společné kultury, podstatně ovlivněné křesťanstvím, o níž naše minulost vydává jednoznačné svědectví. K jejímu vytváření církev v naší zemi, v srdci Evropy, přispěla nemalou mírou. Náš svatý biskup Vojtěch usiloval už před tisíci léty ve spolupráci se svým císařským přítelem Otou III. o vytvoření 'sjednocené Evropy' na křesťanských základech. Český král a císař Karel IV. usiloval vytvořit z Prahy 'srdce Evropy', kde by v nově založené katedrále byli korunováni 'evropští' císařové. Úsilí Jiřího z Poděbrad o mír v Evropě a nastolení dobrých vzájemných vztahů mezi národy je všeobecně známé. To je jen několik připomínek našeho vkladu do společné Evropy v minulosti. Do ní se nyní vracíme…
Přítomnost křesťanů v Evropě – i za současné společenské situace - je dosti silná. Proto se ptáme, čím může dnes církev katolická přispět Evropě. Máme zodpovědnost za 'dědictví otců' – jak o tom zpíváme – které bylo základem života Evropy po tisíciletí a je vtěleno v žilách její kultury. Je třeba znovu z těchto kořenů v Evropě čerpat, i když už to není a nebude Evropa minulých staletí. Děje se to v kulturních i náboženských aktivitách v obcích a městech, ale také na úrovni vysoké politiky. Biskupské konference členských států Evropské unie mají v Bruselu svou radu, v níž i my máme své zastoupení. Tato rada sleduje jednání evropských orgánů, je pravidelně zvána na jednání např. o bioetice, o sociálních otázkách, migraci a jiných tématech. Do evropské ústavy se podařilo zformulovat větu o trvalé ochotě Evropské unie k dialogu s církvemi. Vedle katolické církve mají v Bruselu zastoupení i ostatní křesťané v Evropě. Vatikán má v Bruselu zvláštního velvyslance a ve Štrasburku misi při Radě Evropy. Přítomnost církví u evropských institucí odpovídá tomu, že se tři čtvrtiny evropského obyvatelstva hlásí ke křesťanství.
Je na místě otázka, co můžeme udělat my pro to, aby Evropa žila ze svých křesťanských kořenů? Brzy budou volby do Evropského parlamentu a my se jich poprvé zúčastníme. Křesťan tedy má volit takové kandidáty, kteří by tento úkol i v oblasti politiky pomáhali uskutečňovat. Někdo si může myslet, že proti trendu dnešní evropské mentality, veřejného mínění, stylu života 'nemáme šanci'. Ale ve společenství s katolickými věřícími v nově přijatých evropských státech, zvláště v Polsku, na Slovensku i jinde, má tento náš úkol dobrou perspektivu, zvlášť když se právě dnes v Evropě silně rozvíjejí i četná církevní hnutí, která jsou také schopná vnášet styl života evangelia do veřejného života, do politiky i ekonomie. Do nich vkládá Svatý otec velkou naději. Zdrojem naší naděje ovšem nemůže být jen počet křesťanů v Evropě. Zdrojem nejsilnější naděje jsou přísliby požehnání dané Hospodinem Abrahámovi, které se naplňují dodneška. Můžeme se opřít o slova Ježíše Zmrtvýchvstalého: 'Nebojte se, já jsem přemohl svět a jsem s vámi po všechny dny…!' S touto nadějí a v této jistotě víry děláme svůj krok do spojující se Evropy.
Vaši čeští a moravští biskupové
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou