23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup požehnal vězňům kapli

3. 1. 2017

|
Tisk
|

Věznice v Plzni na Borech má novou kapli. Vznikla podle projektu architekta Davida Vávry. Na jejím vzniku se podíleli sami vězni a 20. prosince ji požehnal biskup Tomáš Holub.

Vydání: 2017/1 Denně prokazujte dobro, vyzval papež, 3.1.2017, Autor: Alena Ouředníková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Plzeňská diecéze



„Budeš mít konečně kapli – zavolal mi loni na jaře náš ředitel,“ zavzpomínal kaplan borské věznice Blažej Pelán. A ředitel Petr Vlk doplnil: „Uvědomuji si, jak záslužnou práci tu dělají duchovní a jakou pomocí může být v těžké situaci odsouzených víra. Dosavadní provizorní prostory, kde bohoslužby probíhaly, byly značně nevyhovující, a tak jsme hledali řešení.“
Ve spolupráci s architektem Davidem Vávrou se tehdy pustilo do práce v prostorách bývalého skladu na šest desítek vězňů - dobrovolníků, původním povoláním zedníků, truhlářů, elektrikářů… Opravili staré cihlové a pískovcové zdivo, položili podlahu z čedičových desek. „Tento objekt má svoji energii, je dotýkaný rukama chlapů, kteří jej budovali – na pohled drsný, ale pod povrchem křehký a něžný. Protože je určen mužům, snažil jsem se, aby se tu cítili dobře,“ popsal David Vávra, který je i autorem vitráží s motivy Kristovy krve a Božího oka. Pod jeho vedením také zástupci odsouzených namalovali před samotným žehnáním na závěs za oltářem řecká písmena alfa a omega jako symbol počátku i konce všeho - symbol Krista.
Z biblického textu Zjevení (22, 13) vycházelo i téma promluvy, kterou pronesl Pavel Kročnar, hlavní kaplan Vězeňské duchovní služby ČR. „Začátek i konec, obojí je stejně důležité. Jde-li o svobodu, je lepší začátek, u trestu zase konec. Bez znalosti začátku nechápeme konec. Je osvobozující pocit, že ten, kdo je alfa a omega všeho, o nás ví a má nás rád bez ohledu, zda stojíme na konci či na začátku společenského žebříčku,“ zaznělo v promluvě.
Biskup Tomáš Holub ocenil, že kaple i vězeňská duchovní služba je záležitostí ekumenickou, na které se společně podílejí křesťanské církve bez rozdílu, a dodal: „Vězeňskou kapli vnímám jako místo, kde je prostor pro naději v situaci někdy velmi beznadějné.“ S jeho slovy koresponduje i skutečnost, že vězeňské křídlo, kde se kaple nachází, bylo za protektorátu jakožto sídlo gestapa svědkem nelidského utrpení vyslýchaných.
Momentálně probíhají v borské věznici bohoslužby dvakrát měsíčně, nová kaple nyní pojme větší množství účastníků a bude využívána i ke koncertům. Je zde také prostor pro svátost smíření či soukromé rozjímání. „Uvítal bych výpomoc katolického kněze, který by docházel alespoň jednou za měsíc sloužit mši a k osobním rozhovorům s odsouzenými,“ uzavírá kaplan Blažej Pelán.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou