26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup Jan Vokál se ujal své diecéze

17. 5. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/21 Otevřené kostely, 17.5.2011, Autor: Jiří Macháně

„Je mezi námi živý“ – to jsou slova, která opakují křesťané rok co rok o Velikonocích. V Hradci Králové však minulou sobotu neplatila pro Krista, ale pro dlouho očekávaného nového diecézního biskupa. Jan Vokál se z Říma, kde žil dlouhých třicet let, vrátil do své diecéze jen týden poté, co byl v blízkosti hrobu sv. Petra připojen ke sboru biskupů.

Vyzvánění katedrálních zvonů doprovázené mohutným duněním toho největšího z Bílé věže, sv. Augustina, vítá spolu s tisíci věřícími a hosty Jana Vokála před jeho katedrálou Svatého Ducha. Na královéhradeckém náměstí Jana Pavla II., v portálu hlavního chrámu diecéze, jej zdraví biskup Josef Kajnek. V rukou drží kříž, jehož původ připisuje tradice rukám samotného Arnošta z Pardubic. Jan Vokál ho uctívá políbením a za zvuku fanfár vstupuje do katedrály zaplněné do posledního místa. Všichni napjatě očekávají symbolický okamžik: předání berly. To učiní Dominik Duka po přečtení papežské buly, v níž Benedikt XVI. oznamuje celé diecézi, že ustanovuje Jana Vokála 25. biskupem královéhradeckým. Nejen pod klenbami chrámu, ale i mezi věřícími shromážděnými u velkoplošné obrazovky na Velkém náměstí, se rozeznívá potlesk. Jan Vokál usedá na katedru, odkud bude jako biskup své diecéze napříště předsedat bohoslužbám, odkud bude vstávat k žehnání věřícím, k jáhenským i kněžským svěcením. Královéhradecká diecéze tak opět vstupuje do plnosti života církve v Česku. „Předal jsem svému nástupci pastýřskou hůl. Možná se domníváte, že ta hůl je k obraně proti útokům protivníků. Ale není to tak. Má ji především k tomu, aby pomohl ovečkám, když se dostanou do úzkých. Proto je na konci zakroucená,“ zdůrazňuje svému nástupci i věřícím arcibiskup Dominik Duka. Ve své homilii připomíná, že současná společnost nečeká a nepotřebuje moralizování, ale pochopení a lásku. Novému biskupovi popřál tuto lásku v nové službě pastýře královéhradecké diecéze, která čítá jeden a čtvrt milionu obyvatel žijících na území tří krajů a ve 265 farnostech.

ZDRAVICE LAIKŮ I KLÉRU

Z kůru při obětním průvodu pak zaznívá v premiéře latinsky píseň „Pod ochranu tvou“ inspirovaná biskupským heslem nového správce diecéze. Přímo pro tuto příležitost ji zkomponoval skladatel Zdeněk Pololáník. Závěr bohoslužby patří pozdravům a díkům. Nejprve před Jana Vokála předstupuje rodina Boumova. „Vítáme vás srdečně v diecézi. Celý rok jsme se za nového biskupa modlili, proto děkujeme, že jste tuto službu přijal, a přejeme vám, abyste měl oporu v lidech kolem sebe, tedy v nás všech – abyste mezi námi brzy zakořenil,“ přeje Janu Vokálovi otec rodiny, Ondřej Bouma, následován pozdravy zástupců jáhnů a diecézního kléru, kteří svému biskupovi předávají koš plný osobních pozdravů. Papeže na slavnosti zastupuje nuncius Diego Causero: „Vám, kněží a věřící královéhradecké diecéze, jménem prvního otce a pastýře, papeže Benedikta, svěřuji biskupa Jana. Přijměte jej a podporujte modlitbou, oddaností a synovskou láskou,“ zdůrazňuje arcibiskup Causero a pokračuje: „Tobě, spolubratře Jene, připomínám slova a příklad našeho Pána, který nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sloužil. Stal ses biskupem nikoliv proto, abys přijímal pocty, ale abys sloužil a miloval.“ Poslední slovo patří samotnému Janu Vokálovi. Zdraví nejen přítomné zástupce státu, samosprávy i hosty ze zahraničí v jejich mateřském jazyce, ale zejména se obrací k lidu své diecéze: „Před lety jsem z této země utíkal tak, aby to nikdo nevěděl. Dnes mě slavnostně přijímáte jako svého biskupa. Chci vám z celého srdce poděkovat a slíbit, že se budu snažit tuto vaši velkorysost a štědrost oplácet svou službou,“ zavazuje se nový biskup a přibližuje i své priority: „Chci se v této službě zaměřit zejména na pastoraci, na hluboký dialog s kněžími a na práci s rodinami. Potřebuji vaši spolupráci, trpělivost a pomoc. O tu vás především prosím. Myslete na mě ve svých modlitbách a mějte prosím trpělivost s mými nedokonalostmi,“ žádá Jan Vokál. Slavnostní průvod z hlavního chrámu diecéze na biskupství lemují davy lidí, kterým nový biskup žehná. Úsměvem odměňuje i transparent „Sub tuum praesidium – Tvoje Hlinsko“, jímž se v narážce na biskupské heslo připomínají jeho rodáci. Pozdravy a děkování však zdaleka neberou konce. Patří jim pódium u katedrály, kde své zdravice novému biskupovi přednášejí zástupci města i tří krajů diecéze: královéhradeckého, pardubického a Vysočiny. Společně se shromážděnými lidmi na Velkém náměstí si poté Jan Vokál připíjí vínem, které vyrostlo v jeho nové diecézi. Po veřejném programu se nakonec setkali královéhradečtí biskupové tří generací: nový biskup spolu s arcibiskupem Dominikem Dukou navštívili arcibiskupa Karla Otčenáška

.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou