26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Biskup David poprvé světil jáhny

20. 6. 2017

|
Tisk
|

Tři týdny po přijetí biskupského svěcení uděloval pomocný biskup Martin David jáhenské svěcení dvěma mladým mužům.

Vydání: 2017/25 Boží tělo nad městem, 20.6.2017, Autor: Pavel Siuda

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Bohoslovec 5. ročníku Jan Jurečka z Ostravy-Hrabové a bohoslovec 4. ročníku Lukáš Doričák z Veřovic přijali první stupeň kněžství v opavské konkatedrále. Na stejném místě byl před osmnácti lety k jáhenské službě vysvěcen také jejich světitel.
„Dnešní den je ve vašem životě přelomový. Od této chvíle se stáváte služebníky církve,“ uvedl biskup David a dodal, že jim Bůh v jáhenské službě svěřuje službu evangelia, svátostí a lásky. „Budete evangelium předčítat, kázat a přinášet radostnou zvěst všem lidem. O evangeliu máte svědčit svým životem, a to je to nejtěžší,“ podotkl biskup. Součástí jáhenské služby je rovněž udělování svátostí. „Budete křtít, asistovat při uzavírání manželství a u oltáře při svátosti eucharistie. Bůh vám jako jáhnům svěřuje už dnes velké věci,“ řekl biskup David a dodal, že k jáhenství patří také služba lásky. „Je to v očích tohoto světa paradox. Máte být služebníky lásky, a přitom slíbíte celibát. To však není život bez lásky ani pohodlná samota. Je to život ve velké lásce ke Kristu a jeho církvi. Kristova láska nás neodkladně a urgentně nutí ke službě bližnímu,“ vysvětlil biskup.
Všechny tři úkoly v jáhenské službě budou nově vysvěcení jáhni uplatňovat v místě, kam je pošle diecézní biskup. Jáhen Jan Jurečka nastoupí do duchovní správy ve farnosti Ostrava-Svinov a jáhen Lukáš Doričák bude dál pokračovat ve studiu teologie v Olomouci a jáhenskou službu bude praktikovat v kněžském semináři.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou