16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Betlémy i hospice na jedné výstavě

11. 12. 2018

|
Tisk
|

Adventní výstavu vyřezávaných betlémů i fotografií mohou lidé navštívit až do neděle 23. prosince v křížové chodbě klášterního kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích.

Vydání: 2018/50 Roráty připravují na Vánoce, 11.12.2018, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Dřevořezby zde představuje řezbář a betlemář Roman Galek, snímky z činnosti Domácího hospice sv. Veroniky v Českých Budějovicích vystavuje fotograf sociálních snímků Jan Voběrek. Roman Galek z Jindřichova Hradce instaloval vyřezávaná díla nejen z ořechového dřeva. Návštěvníci zde najdou např. Klanění Tří králů a další díla motivovaná Novým zákonem.
Fotografická výstava Jana Voběrka nazvaná výstižně Předpokoj přináší svědectví o službě mobilních hospiců z Českých Budějovic a Třeboně. Citlivé snímky posledních chvil života přinášejí cenná svědectví o radosti i konci pozemské pouti lidí, kterou ale jejich život nekončí.
„Se zaměstnanci hospiců jsem asi půl roku jezdil a fotil umírající,“ svěřil se fotograf Jan Voběrek z Drahotěšic. „Snažil jsem se, aby snímky zachycovaly i veselost. Hlavní barevné snímky takové jsou a pod každý jsem pak přidal i menší černobílé, které mohou být pro někoho drsnější. Lidé, kteří nás pustili domů zaznamenat poslední dny svých nejbližších, byli hodní, laskaví a otevření. Po úmrtí blízkého jsem z nich pak cítil i jistou radost a úlevu,“ pokračuje fotograf, kterému se podařilo dokumentovat štěstí těch, jimž bylo dopřáno umřít doma, mezi svými. „Většinou jsem měl na fotografování nanejvýš jednu nebo dvě návštěvy,“ říká smířlivě s tím, že některé z desítek rodin od projektu z různých důvodů odstoupily.
„Před prací jsem se ptal přítele, fotografa Jindřicha Štreita, kam až můžu při fotografování zajít, ale odpověděl mi, že záleží na mně,“ pokračuje Jan Voběrek, který vyzdvihuje práci všech, kteří do rodin s nevyléčitelně nemocnými obětavě jezdí. „Zdravotní sestry byly úžasné, přinášely do rodin pozitivní atmosféru a byly do posledních chvil ochotny pomáhat. Necítil jsem při návštěvách větší těžkosti, protože smrt beru jako součást života. Podařilo se nám vyfotografovat i člověka v posledních chvílích, kterému přinesli ukázat tříměsíční miminko z rodiny. Všichni jsme v té chvíli pocítili bolest a zároveň uvolnění a radost,“ zavzpomínal věřící fotograf Jan Voběrek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou