26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Benedikt XVI. se setkal s mladými

3. 4. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/14 Velikonoce, 3.4.2007

Na Květnou neděli pozval do Říma papež Benedikt XVI. mladé lidi, aby spolu s ním oslavili již XXII. Světový den mládeže a zároveň začátek Svatého týdne.

Bohoslužba začala za krásného slunečného počasí průvodem s ratolestmi od obelisku, který stojí uprostřed náměstí sv. Petra. Pro české oči, uvyklé na kočičky, působil průvod s palmovými a olivovými ratolestmi velmi radostným dojmem. Liturgie Květné neděle se účastnilo více než 50 000 osob, mezi nimi bylo vidět hodně poutníků z Německa a Polska. Velmi působivě zněly náměstím pašije, které zpívali tři jáhni a smíšený sbor.
V homilii Benedikt XVI. řekl, že palmové procesí je – stejně jako kdysi pro apoštoly – především výrazem radosti, že můžeme poznat Ježíše, že nás činí svými přáteli. Dále si kladl otázku, co konkrétně znamená následování Krista. „Pro první učedníky to představovalo, že se rozhodli zanechat všeho, aby mohli jít s ním. Zvenčí to vypadalo jako kráčení za Ježíšem při jeho cestách Palestinou, uvnitř to byla nová existenciální orientace, naprostá oddanost vůli Jiného. Být mu k dispozici je důvodem života,“ řekl papež. Vzhledem k délce bohoslužby se nekonala tradiční polední promluva z okna papežovy pracovny, ale rovnou od oltáře. Po skončení mše sv. papež objel k velké radosti přítomných v otevřeném voze náměstí a mladé lidi pak krátce pozdravil ještě z okna svého bytu.
(kš, RaVat, vin)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou