16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Austrálie má svou první světici

26. 10. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/44 Mládí a smrt, 26.10.2010, Autor: Tomáš Kutil

Řeholní sestru, která byla za svého života v církvi umlčována, a dokonce na čas exkomunikována, svatořečil papež Benedikt v neděli 17. října na Svatopetrském náměstí v Římě. Austrálie tak získala svou historicky první svatou. Mary MacKillop zasvětila svůj život péči o chudé děti a po celé Austrálii pro ně zakládala školy. Mediálně se ale proslavila především tím, že spolu s kongregací, kterou založila, udala úřadům pedofilního kněze. To jí její církevní představitelé dlouho nemohli odpustit.

Svatořečení se na náměstí sv. Petra zúčastnilo zhruba 30 tisíc lidí, z toho zhruba osm tisíc poutníků dorazilo až z druhého konce světa – z australského domova nové světice. „Dnešní den je pro nás opravdu výjimečný,“ radovala se Monica Cavanagh, představená Sester sv. Jakuba svatého Srdce, řádu, který Mary MacKillop v 19. století založila. Z Austrálie přijel i tamní ministr Kevin Rudd, který se otevřeně hlásí ke katolické víře. V Austrálii se na svatořečení dlouho připravovala nejen místní církev, ale i celá společnost. O Mary MacKillop se často psalo v médiích a konaly se nejrůznější akce. Teď se pro změnu zase slaví. Minulý čtvrtek se například sešlo zhruba 5 tisíc lidí na sportovním stadionu v přístavu Macquarie na severním pobřeží Austrálie. Nejprve společnou bohoslužbou děkovali Bohu za Mary MacKillop, pak následovalo sportovní odpoledne.

ZAKLADATELKA AUSTRALSKÉHO ŠKOLSTVÍ

Mary MacKillop, která se v roce 1842 narodila v Melbourne skotským přistěhovalcům, si velmi brzy začala uvědomovat nevyhovující podmínky pro vzdělávání v Austrálii. Proto v roce 1867 založila řád Sester sv. Jakuba svatého Srdce a postupně začala spolu s ostatními sestrami zakládat školy po celém kontinentě. V nesmírně tvrdých podmínkách se jim podařilo zahájit provoz celé sítě škol, celkem jich bylo několik desítek. Tyto školy se pak staly základem pro vzdělávací soustavu celé Austrálie. Životní dílo světice vyzdvihl v průběhu kanonizační bohoslužby i papež. „Mary MacKillop jím inspirovala řadu dalších žen, které se k ní připojily v rámci první ženské náboženské kongregace na australské půdě,“ prohlásil Benedikt XVI.

NESHODY S VEDENÍM CÍRKVE

V důsledku svých průkopnických názorů, zejména pokud jde o organizaci a působnost řádu, který založila, se Mary MacKillop dostala do sporu s biskupem a za údajnou neposlušnost byla stižena exkomunikací, která z ní byla sňata až těsně před smrtí. Její smrt pak oplakávalo na tisíc řeholních spolusester, řád se totiž za jejího života velmi rychle rozrostl. Hrob Mary MacKillop je dodnes cílem poutí australských věřících, během návštěvy Sydney jej uctil také papež Benedikt XVI. První australská světice za svého života také neuznávala poslušnost vůči církevní hierarchii ve věcech svědomí, což se projevilo i tím, že jí vedená kongregace udala světským úřadům pedofilního kněze. Konflikt s místními církevními představenými pak naplno propukl poté, co se po jejich odporu odvolala přímo k papeži. Mnohá média také poukazují na to, že kanonizační proces byl sice zahájen už před řadou let, ale jeho dovršení právě v současnosti, kdy církev čelí mnoha pedofilním skandálům po celém světě, je více než symbolické. MacKillop zemřela v roce 1909. Sto let poté se arcibiskup z Adelaide Philip Wilson omluvil za její křivé odsouzení. „Sestra Mary byla obyčejný člověk, který žil svatý život. Její motto ‚nedívej se nikdy na nouzi, aniž bys něco udělal‘ je výzvou všem věřícím,“ prohlásil tehdy arcibiskup Wilson. Odkaz první australské světice dnes následuje přes devět tisíc řeholních sester po celém kontinentě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou