26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Atomové výbuchy: nezměrné utrpení a ušetřené životy

28. 7. 2015

|
Tisk
|

Třicet tisíc mrtvých. Takové byly na jaře 1945 japonské a americké ztráty při obsazení malého ostrůvku Iwodžima. Dobytí vlastního japonského souostroví mělo podle propočtů amerických stratégů stát několik milionů obětí.

Vydání: 2015/31 Skauti z celého světa v Japonsku, 28.7.2015, Autor: Aleš Palán



I to byl důvod, proč byly na Nagasaki a Hirošimu svrženy v srpnu 1945 atomové bomby. Cílem kroku, v jehož důsledku zemřelo téměř dvě stě tisíc lidí, bylo ukončit válku a ušetřit lidské životy. Od shození nejničivějších bomb historie uplyne v těchto dnech sedm-
desát let.
Výbuch za válečná zvěrstva
V tématu KT se zamýšlíme nejen nad použitím atomových zbraní, ale i nad důsledky tohoto kroku. Nezastupitelným pomocníkem je nám P. Ludvík Armbruster, jezuita, který prožil v Japonsku dlouhá desetiletí. Tehdejší události ukazuje z méně obvyklého úhlu pohledu. Ač bylo Tokio spojencem Berlína, do války bylo do jisté míry vehnáno. Jistě: země vycházejícího slunce zabírala bezohledným způsobem své kolonie, ale někteří její protivníci měli kolonie také. Současná japonská společnost pak vidí výbuch bomb do jisté míry jako jisté vykoupení za zvěrstva, která její armáda během války páchala.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou