16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ať se vaše srdce nechvěje

31. 7. 2018

|
Tisk
|

„Nebojte se!“ Věta, kterou pronesl Ježíš ke svým ustrašeným učedníkům a která stála na počátku jejich přerodu v odvážné apoštoly. Toto povzbuzení se v Bibli objevuje často. Bůh mnohokrát ujišťuje člověka, že strach mu není dobrým společníkem.

Vydání: 2018/31 Lurdská etapa Tour de France, 31.7.2018, Autor: Jan Paulas


Stejná slova „Nebojte se!“ zazněla i o téměř dva tisíce let později na počátku demontáže komunistického totalitního režimu v Evropě. Pronesl je Jan Pavel II. při své první návštěvě rodného Polska v roce 1979. Když měl přijet, tamní polský komunistický režim vsadil na osvědčený recept, a aby odradil lidi od návštěvy papežských bohoslužeb, začal ve společnosti šířit poplašné zprávy, že je mezi lidmi epidemie nakažlivé nemoci a že účastí na společných shromážděních ohrozí vlastní zdraví či životy. Přesto jich přišly statisíce. Překonaly strach. A po papežově pověstné výzvě „Nebojte se!“ dokráčeli Poláci postupně jako první komunistická země v Evropě ke svobodě. My jsme se naopak přestali bát, až když režim skomíral.
Možná i zde leží jeden z klíčů k našim dnešním strachům. „Komunisté nás totiž naučili žít uzavřeni ve svém vlastním baráku a o nic se nestarat,“ poznamenal v nedávném rozhovoru pro KT P. Ladislav Heryán. Radost z nabyté svobody v roce 1989 pak netrvala dlouho a brzy se začalo mluvit o tzv. ukradené revoluci. „Po revoluci totiž naši zemi převálcovala vlna rychlých zbohatlíků, divoký kapitalismus, který s polovinou společnosti totálně zametl. Z toho, co jsme nabyli, těží dnes jen někteří, zatímco jiné tato vlna uzavřela v jejich světě, z něhož se nemají šanci nikdy dostat. Takže nemají žádné velké perspektivy, žijí v sociální pasti. Výsledkem je, že tito lidé mají strach a volí nějaké zachránce, kteří jim nalžou, že je z těch pastí dostanou. Nebo si volí lidi, skrze které se druhé polovině společnosti mstí. Naše společnost je takto rozryta,“ shrnul v rozhovoru výstižně P. Heryán.
Jak by se ale v této nelehké situace měli chovat křesťané? Nechceme-li se uzavřít do svých strachů, musíme tento „temný les plný démonů a čarodějnic“ (P. Heryán) nejen demaskovat, ale hlavně objevit, že Bůh náš svět neopustil a je tu s námi. Jeho ujištění „Nebojte se“ prochází ostatně celým Písmem (i tímto dnešním tématem) jako červená nit – od Davida až po Marii, pastýře a apoštoly. Vzpomeňme jen krásný žalm 23, kde se praví: „I když půjdu roklí šeré smrti, nebudu se bát ničeho zlého, vždyť se mnou jsi ty.“ (Ž 23,4)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou