12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Astronomové na cyklovýletě

13. 8. 2019

|
Tisk
|

Sál dominikánského kláštera ve Znojmě se v uplynulém týdnu naplnil do posledního místa. O přednášku jezuitského kněze a astrofyzika Pavla Gábora byl mimořádný zájem.

Vydání: 2019/33 Papež: Oživme sílu Evropy, 13.8.2019, Autor: Václav Štaud

Vedoucí vatikánské observatoře v USA hovořil o astrobiologii (životě v kosmickém kontextu) a nevynechal ani osvědčené téma, zda jsme ve vesmíru opravdu sami. V následné besedě odpověděl na mnoho zvědavých otázek. „Některé z nich byly docela záludné, zabíhaly do teologie. P. Gábor ale všechno řešil nejen s odbornou erudicí a nadhledem, i humorem,“ hodnotí znojemský děkan Mons. Jindřich Bartoš a dodává: „Zajímavé bylo i přiblížení historie vatikánské observatoře, která měla původně své místo v Římě a ani v papežském letním sídle v Castel Gandolfo pro ni nebyly dokonalé podmínky. Vysoko v horách nad městem Tucson v USA, kde Vatikán spolupracuje s Arizonskou univerzitou, už prý je to něco docela jiného.“
Akce, kterou otevřela bohoslužba, na níž P. Gábor kázal, byla součástí 36. ročníku cyklistického výletu vědců i „pouhých“ obdivovatelů a přátel astronomie. Každý rok jede padesátka nadšenců od hvězdárny ke hvězdárně a někdy za den navštíví i dvě tato zajímavá zařízení. Besedují s amatérskými astronomy a popularizují svoji vědu. „Dobrou duší a stále aktivním členem pelotonu je populární astrofyzik Jiří Grygar, říkáme mu polní hejtman. Navštívené oblasti pravidelně střídáme, letos jsme zahajovali v Blatnici pod Sv. Antonínkem, dalšími etapovými místy byly Valtice, Znojmo, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Letovice a Prostějov,“ vypočítává P. Gábor, který na většině míst slavil mši a nabízel farníkům různá témata přednášek. Při nich se střídal právě s Jiřím Grygarem. „Je to vždy duchovně, odborně i sportovně užitečná dovolená. Rád poznávám nová místa Čech, Moravy i Slovenska, zastavuji se na farách a navazuji kontakty, abych se jednou mohl vrátit domů a necítil se cizincem. Každá beseda s lidmi dává mé práci nový smysl,“ vysvětluje P. Pavel Gábor.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou