26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Annínem šlo první novodobé procesí

2. 8. 2016

|
Tisk
|

Před několika dny se lidé nestačili divit. Šumavským Annínem na Sušicku, proslaveným sklářskou tradicí, prošlo v sobotu 24. července procesí, které zdejší pováleční obyvatelé nepamatují.

Vydání: 2016/32 Papež František: Nenechte se odradit, 2.8.2016, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Korunovace sklářské královny, procesí a mše svatá byly hlavními událostmi první sklářské Annenské pouti v šumavském Anníně, která se zde konala o víkendu před sv. Annou. „Vesnice a okolní osady se tak přihlásily k 220 let dlouhé sklářské tradici,“ říká iniciátor akce Lukáš Milota s tím, že pouť přilákala sedm stovek lidí.
Vrcholem sobotního programu byla korunovace sklářské královny Annínska. Stala se jí 25letá Lucie Hájková, která pochází ze sklářské rodiny. Neděle nabídla duchovní program. V 11 hodin proběhla krátká pobožnost u opravené kapličky, a pak se stovka lidí v čele s knězem, hasiči a sklářskou královnou vydala za zpěvu mariánských písní na historicky první procesí v novodobé historii Annína. Lidé nesli korouhev a obecní prapor. Došli až ke hrobní kapli nad sklárnou, kde se konala mše svatá.
„Takové velké slavnosti v Annathalu, tedy Anníně, nepamatuji. Annín je můj domov a jsem šťastná, že údolí žije,“ svěřila se 90letá Erika Hofmann, jejíž předci annínskou sklárnu vlastnili. Duchovní program završil varhanní koncert v kostele na Mouřenci. Během něj položili skláři a brusiči z Annínska skleněný růženec a květinu k hrobce rodiny Müller a uctili památku těch, kteří zdejší sklářskou tradici založili. „Procesí novodobý Annín nezná, leckde na Šumavě už ho obnovili a naše údolí se k tomu připojilo,“ říká Lukáš Milota. „Jsem rád, že myšlenka založit sklářskou Annenskou pouť lidi spojila a snad tuto tradici udržíme,“ dodal.
Živo bylo u Annína na Mouřenci v kostele sv. Mořice i poslední červencový víkend. V sobotu zde vystoupili s vyprávěním manželé Kouklovi, kteří pečují o kostel sv. Jiří v Lukové u Manětína. V něm jsou nainstalované sochy vytvořené z textilií namočených do sádry – představují věřící, kteří dříve do kostela chodili.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou