26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Anglikáni mají být přijati velkoryse

4. 11. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/45 Fair Trade, 4.11.2009

Rozhodnutí Benedikta XVI. zřídit osobní ordinariáty pro anglikány, kteří chtějí vstoupit do plného společenství s katolickou církví, vyvolalo v řadách těchto křesťanů velký ohlas. Někteří komentátoři přitom upozorňují, že chystané instituční sepětí římských katolíků a anglo-katolíků bude mít ve svých důsledcích dopad na obě strany.

Katolický westminsterský arcibiskup- -emeritus Cormac Murphy-O’Connor přišel minulý týden s vysvětlením nedávného papežova rozhodnutí. Za předchozího pontifikátu Jana Pavla II. byly žádosti anglikánů o instituční napojení na katolickou církev odmítány. Jelikož však toto „klepání na dveře trvalo dlouhou dobu“, chtěl na ně prý Benedikt XVI. odpovědět velkoryse. Žádosti totiž přicházely opakovaně a ne pouze z Anglie, nýbrž z celosvětového anglikánského společenství, a to už podle arcibiskupa Cormaca Murphy-O’Connora vyžadovalo nový přístup. Zároveň ale zdůranil, že papežovo gesto nic nemění na ekumenických vztazích s anglikánskou církví jako celkem.

I PŘES NIŽŠÍ PLAT

Editorial anglického katolického týdeníku Tablet upozorňuje na to, že tímto krokem bude moci těžit katolictví z bohatého liturgického dědictví anglikanismu. Na oplátku zase přistoupivší anglikáni, kteří uznají Petrův primát, budou moci žít hlouběji svátostným životem. Papeži Benediktu XVI. prý záleží na tom, aby se všichni katolíci k nově příchozím chovali tak pohostinně a velkoryse, aby se v katolické církví cítili jako doma. Velké nadšení z rozhodnutí Benedikta XVI. vyjádřilo anglikánské pro-katolické sdružení Forward in Faith ústy svého sekretáře Geoffrey Kirka. Podle něj jen v samotné Anglii lze očekávat několik desítek konverzí anglikánských biskupů, aniž by přitom došlo k rekatolizaci celých diecézí (k tomu však naopak dojde v Austrálii nebo v Papui Nové Guinei). Podle odhadů přejde jen v Anglii do katolické církve kolem tisíce kněží. Deník The Times upozornil, že některým duchovním může toto rozhodnutí ztížit skutečnost, že katoličtí kněží mají přibližně třikrát nižší plat než anglikánští.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou