26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Agáta Mrózová si získala srdce Poláků

17. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/25 Desatero šťastně strávených prázdnin, 17.6.2008, Autor: Martin T. Zikmund

„Chtěl bych, aby si ji lidé nepřipomínali jen jako volejbalistku, ale především jako báječnou matku a skvělého člověka,“ řekl o Agátě Mrózové její manžel Jacek Olszewski. Mrózová zemřela 4. června, nad jejím odchodem truchlí celé Polsko.

Šestadvacetiletá Agáta Mrózová byla členkou družstva polských volejbalistek, které dvakrát vyhrálo Mistrovství Evropy (2003, 2005). Poláci říkali dívkám „zlatíčka“ a tým se těšil neobyčejné oblibě. Agáta Mrózová hrála přesto, že od svých 17 let trpěla nevyléčitelnou nemocí. Loni už musela kvůli zhoršení zdravotního stavu přestat sportovat. Krátce před neúspěšnou transplantací kostní dřeně stačila porodit dceru Lilianu.

NÁVRH NA BLAHOŘEČENÍ
Podle Jacka Olszewského, který s manželkou v posledních měsících trávil takřka všechen svůj volný čas, se Agáta ke konci života cítila jako vítězka. Svůj boj s nemocí sice prohrála, ale dala život dítěti. Po dobu těhotenství dokonce odmítala léčbu, aby tím neohrozila plod. Láska k ještě nenarozené dceři jí dala sílu obětovat se. Svůj mediální věhlas Mrózová využila k tomu, aby upozornila na nedostatek dárců kostní dřeně. Mnozí polští věřící, i někteří katoličtí duchovní, se domnívají, že církev by měla časem tuto statečnou ženu uvést mezi blahoslavené. Pokládají ji nejen za úspěšnou sportovkyni, ale i za vzor obětavosti.

ATRAKTIVNÍ ŽENA
„Myslím, že Agáta ke své víře dozrávala. Byla to nesmírně hezká, atraktivní dívka, dokonce se dříve rozhodla nafotit choulostivé fotografie do nějakého časopisu pro muže. Avšak životní rozhodnutí, před nímž se ocitla, ji donutilo hlouběji reflektovat smysl života i věčnosti, která se před ní objevila jako reálná záležitost,“ sdělil Katolickému týdeník Andrzej Grajewski, redaktor katolických novin Gosc Niedzielny z Katovic. Podle jeho sdělení byla Agáta Mrózová po celou dobu své nemoci v kontaktu s knězem. V pozdější fázi choroby říkala, že svůj osud svěřila do rukou Boží prozřetelnosti a v klidu a v pokoji počká na výsledek transplantace kostní dřeně. Znovu a znovu prý opakovala, že kdyby měla volit mezi svým životem a životem dítěte, volila by to druhé. V jejím životě hrála čím dál větší roli modlitba. O ni také prosila všechny lidi dobré vůle.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou