26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Afrika může vymřít na AIDS

24. 5. 2005

|
Tisk
|

Virem HIV, který způsobuje AIDS, bylo nakaženo už přes 25 milionů Afričanů. V mnoha zemích se epidemie od rizikových skupin, jako jsou uživatelé drog a prostitutky nebo prostituti, rozšířila i mezi běžnou populaci. Podle informací OSN by mohlo být do roku 2025 nakaženo v Africe až 90 milionů lidí, což je více než 10 % tamní populace. V roce 2050 by pak podle některých statistických prognóz měl počet obyvatel tohoto kontinentu klesnout o 320 milionů.

Vydání: 2005/22 Rozvod, 24.5.2005, Autor: Kateřina Beščecová

„Pokud se do roku 2025 každoročně nakazí miliony Afričanů virem HIV, nebude to proto, že neexistuje jiná možnost. Bude to proto, že neexistuje společná politika, která by se zaměřila na změnu chování jednotlivců i celé komunity,“ varuje dokument OSN s názvem AIDS v Africe. „Počet mrtvých bude stoupat, ať se bude dít cokoliv, a vlivem AIDS poroste také množství sirotků, kterých je v tento okamžik v Africe 11 milionů. Rozsah epidemie a její dopady ale teď z velké části závisejí na aktuálních reakcích a investicích mezinárodního společenství,“ uvádí zpráva. Katastrofické vize přinesla francouzská studie zveřejněná v časopise Population et Avenir: „V polovině 90. let byla průměrná délka života Afričanů 51 let, dnes je to jen 49. V některých jihoafrických zemích se průměrná délka života snížila až o 20 let. Když navíc vezmeme v úvahu klesající porodnost a stoupající úmrtnost dětí, dojdeme k závěru, že v budoucnu tu už nebude zaručena ani obnova generací.“

Epidemie AIDS se začala šířit koncem 70. a začátkem 80. let minulého století v pásmu od západní Afriky k Indickému oceánu. Nejvyšší procento lidí s HIV je nyní v Botswaně a Svazijsku - celých pět milionů. „Zažil jsem všechno od počátku - od chvíle, kdy epidemie vypukla. Tehdy jsme se dozvídali první věci o tom, co je to AIDS a jak se přenáší,“ řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas prof. Gianfranco Morino, který se stará o lidi nakažené virem HIV v keňském Nairobi. „Asi nikdo si nepředstavoval, že epidemie může nabýt takových rozměrů. Znám dobře situaci v Keni. V současné době tu je nejméně dva a půl milionu nakažených, z toho 300-350 tisíc v pokročilém stadiu. Nejméně 30 % z nich jsou děti.“ Morino zdůrazňuje, že jediným řešením nastalé situace je více se zabývat příčinami nemoci než jí samotnou a zvýšit informovanost i osvětu. Podle průzkumu, který prováděla stanice BBC, totiž polovina z 16 600 dotázaných v Brazílii a Nigérii nevěděla, že AIDS je smrtelné onemocnění. Někteří respondenti v Číně nevěděli, jakým způsobem se tato nemoc může přenést z jedné osoby na druhou.

„Náboženské organizace mají v boji proti AIDS větší slovo než dříve. Také fondy, které vynakládají prostředky na boj s epidemií AIDS, narostly, ale stále jich není dostatek,“ sdělila Rachel Baggaleyová, ředitelka britské pobočky organizace pro nakažené virem HIV Christian Aid. Jednou z organizací, jež pomáhají nakaženým, je i Komunita Sant´ Egidio, která rozvinula projekt „Sen - zvýšení zdrojů léčiv proti AIDS a podvýživě“. Po pomoci stovkám dětí v Mosambiku rozšiřuje pole své působnosti také do sedmi dalších zemí: Malawi, Angoly, Nigérie, Guiney Bissau, Guiney, Jihoafrické republiky a Svazijska. Na pomoc postiženým AIDS v Africe se zaměřuje také AJAN (African Jesuit AIDS Network). Přispět na jejich činnost lze prostřednictvím účtu české provincie Tovaryšstva Ježíšova.

K projevům solidarity s lidmi nakaženými AIDS v minulosti opakovaně vyzýval také Vatikán. V loňském roce ustavil na pomoc lidem postiženým AIDS papež Jan Pavel II. nadaci Dobrého Samaritána, která byla svěřena Papežské radě pro pastoraci mezi zdravotníky. Její předseda kardinál Lozano Barragán uvedl, že katolická církev poskytuje jednu čtvrtinu všech prostředků na pomoc nemocným AIDS. Jsou určeny na formaci, prevenci, pomoc a péči o nemocné. „Naše střediska ale bez ohledu na všechny iniciativy nemají dostatek prostředků na léky. Nadace Dobrého Samaritána má být výzvou americkým, australským a evropským místním církvím, aby projevily solidaritu s Afrikou v boji s pandemií AIDS,“ dodal kardinál.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou