12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Advent v knihkupectví sester paulínek

25. 11. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/48 Začíná advent, 25.11.2010, Autor: Alena Scheinostová

Zákaznice se v knihkupectví sester paulínek za pražským kostelem Panny Marie Sněžné hezkou chvíli probírá vystavenými růženci. Ne a ne se rozhodnout. Nakonec si nevybere žádný a odchází – nikdo se na ni nemračí. „Jsme tu zákazníkům k dispozici,“ usmívá se jedna ze sester Andrea Hýblová. „A snad i proto lidé říkají, že u nás vládne jiná atmosféra.“

Ani v adventu neutichá v redakci nakladatelství, knihkupectví i distribuci sester paulínek pilná práce. „V pátek večer je poznat, že už potřebujeme neděli,“ směje se sestra Andrea, „a to v adventu budeme mít otevřeno i o nedělích dopoledne.“ Knihkupectví už je adventně vyzdobené a na jeho policích se objevily knižní dárkové balíčky. Posláním kongregace Dcer sv. Pavla, jak se paulínky oficiálně jmenují, je hlásat evangelium dnešním lidem moderními sdělovacími prostředky a vlastní nakladatelství s knihkupectvím bylo pro sestry, které sem v roce 1993 přišly z různých zemí světa, nejschůdnější volbou. „Snažíme se přicházet s tituly, které reflektují témata, k nimž zatím literatura v češtině chybí,“ vysvětluje sestra Andrea. V nabídce tak sestry mají například knihu L. Freedové a P. K. Salazarové Čas k uzdravení, která se věnuje situaci žen, jež podstoupily potrat. V knihkupectví Paulínky lidé listují knížkami z pestré nabídky duchovní, psychologické, filozofické i beletrické produkce celkem pěti tisíc titulů ze 137 nakladatelství. Lidé si sem ale přicházejí také jen tak popovídat či se o něčem se sestrami poradit. Kromě vydavatelských činností sestry působí také na internetu. „Každý týden například rozesíláme ‚křesťanské spamy‘, jak z legrace říkáme, čili takzvané e-neděle. To jsou rozbory liturgických čtení z následující neděle, k nimž bývá připojen třeba obrázek nebo myšlenka. Každý člověk je totiž jiný a poselství k němu může dojít jiným způsobem,“ připomíná Andrea Hýblová.

DO ADVENTU TICHEM A MODLITBOU

Sestra Andrea chválí pomocníky, kteří v tomto čase přicházejí kompletovat vánoční pohlednice a přání. I tak ale sestra Molly bude ve skladu ještě dlouho vyřizovat nekonečné internetové objednávky. Zbývá vůbec čas na duchovní přípravu? „Kromě našich běžných modliteb se v adventu každý sobotní večer společně sejdeme nad nedělními liturgickými texty,“ říká sestra Andrea a dodává: „A do nadcházejícího liturgického období vstoupíme tichem a modlitbou: celodenními rekolekcemi o první adventní neděli.“ Sestra Andrea se těší také na jitřní roráty v pražské katedrále. „Sama si v adventu chci prostudovat novou apoštolskou exhortaci O Božím slově a těším se též na společné pečení s kamarádkou – ona napeče pro manžela, já pro sestry,“ plánuje sestra Andrea. Komu bude letos shánět dárek, ještě neví: každá ze sester si totiž vždy vylosuje jen jednu, které pak za určený obnos nějaký obstará – pokud se ovšem paulínky jako v jiných letech nerozhodnou pomoci dalším sestrám (jako třeba loni komunitě v Pákistánu, jejíž knihkupectví zničily bombové útoky). A na Silvestra nebudou letos paulínky připíjet na nový rok, ale společně se sestrami z Polska a Německa si v tichu před Nejsvětější svátostí připomenou, že o silvestrovské noci na přelomu 19. a 20. století byl bl. Jakub Alberione povolán k založení paulínské řeholní rodiny. Na rozloučenou dostáváme „slovíčko“, malý svitek, ve kterém se schovává citát z Písma… Je to další možnost, jak vás mohou paulínky adventem provést – a jak to odpovídá jejich poslání: nalézat stále nové způsoby, aby se radostná zvěst dostala opravdu ke každému.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou